De hotplate, hete plaat, warmhoudplaat..
Als je gaat zoeken vind je er een heleboel. Maar… zijn ze geschikt voor Encaustic?
 
Mijn eerste hete plaat heb ik jaren geleden aangeschaft op Koninginnedag tegenwoordig Koningsdag. Een tafelgrill waar je op gourmette, een kleintje. Er kon net een A4 op liggen. Een grillplaat met van die opstaande randjes. Een regelbare temperatuur en ik weet nog heel goed dat hij nieuw in de verpakking op mij stond te wachten voor maar liefst €5,00 euro.
Op ontdekkingstocht in de wereld van Encaustic kwam ik diezelfde dag er al achter dat ik voor een lekker stukje vlees een prima koop had gedaan, maar voor het gebruik met wax had ik €5,00 euro teveel uitgegeven. De ondergrond was niet vlak, en het grootste probleem.. de schommelingen in temperatuur. Dus dan ga je voor het echte werk! Een hotplate voor Encaustic.Waar moet je rekening mee houden wanneer je een hotplate aanschaft?

 • Zorg dat de temperatuur zelf regelbaar is. Het liefst in kleine stapjes.

 • Wax smelt bij een temperatuur rond de 65 graden. Een hotplate die verhit boven de 100 graden is prima, maar voor Encaustic zal je deze temperaturen niet gebruiken.

 • Zorg voor een hotplate die de temperatuur constant houdt en overal evenveel warmte geeft.

 • Kijk naar een hotplate met een gladde ondergrond, een glasplaat werkt perfect.

  Vaak worden afmetingen van het apparaat aangegeven en zijn de afmetingen van de glasplaat kleiner dan het apparaat zelf. Check dus altijd het formaat van de glasplaat. De meeste hotplates verwarmen de buitenste randen van de hotplate niet. De rand rondom die niet verhit wordt loopt ver uiteen. Bij de ene hotplate wordt slechts 1 cm rondom niet verwarmd. Maar er zijn ook hotplates die wel tot 5 cm rondom niet de juiste temperatuur bereiken.

  Inmiddels heb ik veel research gedaan naar de verschillende Hotplates op de markt. Toch zit er veel verschil in de kwaliteit van de Hotplates. Als ook de prijs

  De Hotplates die na research verreweg mijn favoriet zijn:

  De Hotplate Compact
  De Hotplate A3+ aanbevolen door Encaustic Art


  Op welk formaat werk jij graag?

 • Werk je graag klein (A5/A6) dan is de Hotplate Compact een aanrader. De Hotplate kent een fijne prijs/kwaliteitsverhouding. De temperatuur is constant en de hele plaat wordt verwarmd. Inclusief de randen! (verkrijgbaar in de webshop)
 
 • Werk je graag groter dan is de Encaustic Hotplate A3+ de beste in zijn soort. De klanten die eerder een B-merk en/of een kleinere Hotplate aanschaften zie ik vrijwel allemaal terug komen en hebben spijt. Het formaat A4 wordt snel te klein, wanneer je de smaak te pakken hebt. En ook bij diverse B-merken Hotplates geld dat de temperatuur niet continue of egaal warmte geeft. Het is een hele uitgave, maar is dit wat je wil spaar dan even door!
  (verkrijgbaar in de webshop)

  Twijfel je? Kom dan eerst eens een workshop volgen. Zo kom je er snel achter of het werken op de Hotplate bij je past en of je liever klein of groot werkt. 
    22-04-2016 17:09     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 marcella kroos -  28-04-2020

en die andere hotplate van van 105 euro is dat ook een fijne? dat jij weet gr marcella

 Tineke -  03-02-2017

Dit is echt m'n beste aankoop ooit, bedankt voor de goede service! ACTIES