De hotplate, hete plaat, warmhoudplaat..

Als je gaat zoeken vind je er een heleboel. Maar… zijn ze geschikt voor Encaustic?
Mijn eerste hete plaat heb ik jaren geleden aangeschaft op Koninginnedag tegenwoordig Koningsdag. Een tafelgrill waar je op gourmette, een kleintje. Er kon net een A4 op liggen. Een grillplaat met van die opstaande randjes. Een regelbare temperatuur en ik weet nog heel goed dat hij nieuw in de verpakking op mij stond te wachten voor maar liefst €5,00 euro.
Op ontdekkingstocht in de wereld van Encaustic kwam ik diezelfde dag er al achter dat ik voor een lekker stukje vlees een prima koop had gedaan, maar voor het gebruik met wax had ik €5,00 euro teveel uitgegeven. De ondergrond was niet vlak, en het grootste probleem.. de schommelingen in temperatuur. Dus dan ga je voor het echte werk! Een hotplate voor Encaustic.Waar moet je rekening mee houden wanneer je een hotplate aanschaft?

 • Zorg dat de temperatuur zelf regelbaar is. Het liefst in kleine stapjes.

 • Wax smelt bij een temperatuur rond de 65 graden. Een hotplate die verhit boven de 100 graden is prima, maar voor Encaustic zal je deze temperaturen niet gebruiken.

 • Zorg voor een hotplate die de temperatuur constant houdt.

 • Kijk naar een hotplate met een gladde ondergrond, een glasplaat werkt perfect.

 • Op welk formaat wil je werken? Vaak worden afmetingen van het apparaat aangegeven en zijn de afmetingen van de glasplaat kleiner dan het apparaat zelf. Check dus altijd het formaat van de glasplaat. De meeste hotplates verwarmen de buitenste randen van de hotplate niet. De rand rondom die niet verhit wordt loopt ver uiteen. Bij de ene hotplate wordt slechts 1 cm rondom niet verwarmd. Maar er zijn ook hotplates die wel tot 5 cm rondom niet de juiste temperatuur bereiken.
   

Welke hotplates kwamen het best uit de test?

4 verschillende hotplates, 4 verschillende kwaliteiten en 4 verschillende prijzen.
 

 • Hotplate nummer 1 (A2) blijft mijn topper. Zeker voor als je groter wil werken is dit DE hotplate onder de hotplates. De hotplate is de grootste van allemaal. Je mag hier wel even voor sparen. (verkrijgbaar in de webshop)


   
 • Hotplate nummer 2 (A3) is voor mij een ‘no go’. De temperatuur van de glasplaat loopt ver uiteen. De kern is te heet waardoor de wax daar te snel smelt terwijl de rest van de glasplaat niet de temperatuur kan bereiken om de wax te smelten. 

   
   
 • Hotplate nummer 3 (A4) is een goed alternatief voor wanneer je liever kleiner werkt. Ook de prijs is interessant. De glasplaat wordt 4 cm rondom niet warm, waardoor groter werken dan A4 niet geschikt is. Met deze hotplate maakte ik het filmpje ‘Encaustic & de Hotplate’. (verkrijgbaar in de webshop)


   
 • Hotplate nummer 4 (A3) is een hotplate die qua prijs lager ligt dan de hotplate nummer 1. Ook deze hotplate wordt zo’n 4 cm rondom niet voldoende warm. Daarom is de hotplate niet geschikt voor A2. Toch is het een goed alternatief als hotplate nummer 1 buiten je budget ligt. Mocht je twijfelen tussen deze en hotplate nummer 1, dan raad ik je aan nog even door te sparen. 

 

  Hotplate 1 Hotplate 2 Hotplate 3 Hotplate 4
Formaat Hotplate  72x42,5x5 cm  60,5x41x6,5 cm  57x35x4 cm  66x55x4 cm
Formaat glasplaat  61x41 cm  54x41 cm  30x50 cm  59x49 cm
Gedeelte rondom 
niet verwarmd
 1cm   niet geschikt  4 cm  4 cm
Gewicht  6,6 kg  4 kg  4,2 kg  6,1 kg
Snoerlengte  1 m  1 m  1,25 m  1,4 m
Watt  400 W  400 W  200 W  300 W
Aantal graden  40-105  20-130  30-95  30-95
Prijs  €265  €95  €110  €199
Geschikt voor A6/A5/A4  ja  nee  ja  ja
Geschikt voor A3  ja  nee  nee  ja
Geschikt voor A2  heeft niet over  nee  nee  nee


                             
Heb jij je keuze al gemaakt?
 

          Reacties (1)

Reacties (1)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties